2012. szeptember 18., kedd

Muffin vs. Cupcake és néhány titok


Ki melyiket szereti jobban, és egyáltalán mi a különbség a kettő között? Sokszor elintéztem ezt a kérdést egy gyors válasszal, mégpedig „A cupcake, ami olyan habos-babos színes és töltött, a muffin pedig nem az.” De őszintén szólva, azért ennél többről van szó. Egy nagy alapvető különbség van a két sütemény között, legalább is az én olvasatomban, mégpedig a tészta. A cupcake egy négytojásos piskótatészta, a muffin pedig egy kéttojásos, kevesebb zsiradékkal. És persze szemmel látható a különbség is.
A cupcake-et a híres Szex és New York sorozat tette igazán ismertté világszerte, talán Jimmy Choo és Manolo Blahnik cipőre sem vágynának Carrie Bradshaw nélkül.

A színes, díszes cupcake-ek egyre kedveltebbek nálunk is születésnapi bulikon, leánybúcsúkon, esküvőkön, mivel mindenki egy saját kis mini tortácskát kaphat, ahogy csak szereti. A muffinok pedig remek reggeli sütemények.
13.JPG12.JPG

Íme, a receptek és néhány jó tanács, ami biztos sikerre viszi a sütést.
1. A vaj, tojás és a tej mindig szobahőmérsékletű legyen, mielőtt felhasználod őket. - na jó ha esetleg elfejtenéd előtte kikészíteni őket, legalább a vaj legyen az. Éppen annyira, hogy benne maradjon az ujjlenyomatod.
2.Mielőtt hozzákezdünk a tészta elkészítéséhez gyújtsuk be a sütőt 175-180 C fokra, mire végzünk a sütő már készen is áll.
3. A sütő közepére tedd a sütőformát.
4. Érdemes beszerezni néhány eszközt is, bár sokáig nem volt robotgépem, fagylaltos kanalam, sőt még muffin papírt sem voltam hajlandó venni. De ha igazán finom muffint szeretnénk csinálni, vannak dolgok, amik nagy segítségünkre lesznek.

Vegyük sorba:
1. Konyhai robotgép: Sajnos nekem sincs ilyen gyönyörű piros , de ahhoz, hogy jól össze lehessen dolgozni, a masszát, kifizetődő beszerezni, egy robotgépet, ami nem kezd 5 perc után izzani és füstölni. ( megjegyzés: azóta kaptunk egyet ajándékba, amit még mindig el sem hiszek) De minimum egy jó kézi mixer szükséges, ha az sincs, akkor jobb híján olvaszd meg a zsiradékot és próbáld meg egyszerű mezei habverővel és fakanállal eldolgozni, de azért sosem lesz olyan, mint ahogy a Nagy könyvben meg van írva.
( ...és azóta csodák csodájára kaptam egy pont ilyen csodaszép meggypirosat)

2. Fagylaltos kanál: ezzel csodás egyforma gombócokat lehet csinálni a sütőformába.
3. Muffin sütőforma: Ebből ugyebár van 6-os, 12-es, és mini 24-es. Én még nem használtam szilikonos formát, ilyen teflonosom van. Mosogatógépbe ne tegyétek bele, mert a gyengébb minőségűről lejön a "teflon".
4. Muffin kapszli (ejtsd: muffin papír:) Ebből aztán van mindenféle. Én a Müller-es egyszerű fehér papírra esküszöm. De a szivárvány minden színében fellelhető.
5. Mérőkanalak és mérőedény: Leginkább amerikai recepteket használok, amelyeket igyekszem annyira magyarosítani, amennyire csak lehet.( pl. a szavakon fordításán kívül, fele annyi cukrot használok) És át lehet váltani a „teaspoon”-t és a „cup”-ot, teáskanálra és bögrére, de ezekkel, sokkal egyszerűbb és megspóroljuk a konyhai mérleget is. Mind a két mérőt lehet kapni műanyagból is, pár száz forintból kijön.
mosaic464fb16172b717b1053ed6d6b6b19519d133dce3.jpg

Íme a két recept:
Alap cupcake recept: (24 db-hoz)

− 1 bögre (2.5 dl-es bögre) szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
− 4 db közepes tojás (érdemes kipróbálni 3 tojással is, mert van, akinek úgy jobban ízlik)
− 1 bögre kristálycukor
− fél teáskanál só
− 2.5 bögre liszt
− 2.5 teáskanál sütőpor
− 1 bögre tej
− Ízlés szerint vanília aroma
1.JPG2.JPG3.JPG4.JPG5.JPG6.JPG7.JPG8.JPG9.JPG10.JPG11.JPG14.1.jpg
Robotgéppel sokkal szebb, csomómentes lesz a tészta, és nem mellékesen kevesebb takarítással is jár, a sütés utáni rendrakás. Ha fent megadott sorrendbe teszed be a hozzávalókat, nem is kell másik edényt használni, de mindegyiket 1-2 percig dolgozd el egyenletesen a robotgéppel mielőtt a következő hozzávalót adagolod.

Előmelegített sütőben kb. 175 C fokon 22-24 percig kell sütni. Szép aranysárgára.


Alap muffin recept (12db- hoz)

− Fél bögre szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
− 2 db közepes tojás
− Fél bögre kristálycukor
− Fél teáskanál só
− 3 bögre liszt
− 1 csomag sütőpor
− 1 bögre tejföl (= 1 nagy doboz )
− Ízlés szerint vanília aroma

A vajat, tojásokat, cukrot és a sót egymás után eldolgozzuk a keverőtálban vagy egy nagyobb edényben, egy másik edénybe a lisztet és a sütőport kell elkeverni. Ezt a két részt összekeverni, hozzáadni a tejfölt és már kész is a tökéletes muffin tésztánk. A kész muffin tésztába bármilyen kockára vágott gyümölcsöt, magvakat, csokoládét elkeverhetünk, a fagylaltadagolóval tökéletesen egyforma gombócokat a muffin papírba kanalazzuk és végül cukorra meghintjük a tetejét. Előmelegített sütőben kb. 175 C fokon 22-25 percig kell sütni, szép aranysárgára.

Remélem a fenti két recept kipróbálása mindenkinek sikerélményt okoz. Valahol olvastam, hogy a cupcake-sütés egyik titka, hogy szeretettel kell sütni. Hát nem is tudom, azért a többi hozzávaló is elengedhetetlen. Mivel naponta megsütök néhány tucatot, nyugodtan kijelenthetem, hogy aki eddig megkóstolta, szerette a kész süteményeket, azok is akik, előtt úgy nyilatkoztak , hogy ők ki nem állhatják a muffint, hogy a cupcake-et már ne is említsem.

Sok örömet a sütéshez, és ha bármi kérdésed van, szívesen válaszolok rá.

Kérlek, ha elkészíted a recepteket és felteszed a blogodra vagy más helyekre, tüntess fel forrásként, sokat kísérleteztem, mire ilyen lett a recept.
(A híres Magnolia Bakery receptjei, egy kicsit a mi szánk ízére  és az alapnyagokdra hangolva.)

Köszönöm szépen.

Niki

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése